Ders Adı Alçı Şekillendirme II
Ders Kodu CIN-206
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 4.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr.gör.Dr. Ayşe TANRIVER CELASİN
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 1.Teknik çizimi yapılmış bir tasarımı alçı ile oluşturmak 2.Alçı kalıp alabilme ve yapabilme yeteneği kazanmak 3.çini üretiminde üretiminde kullanılan kalıpları hazırlayabilmek 4. Kalıpların hazırlanabilmesi için elle veya alçı tornasında model oluşturabilmek
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri Yok
Önerilen Seçmeli Dersler Yok
Dersin İçeriği Alçı Şekillendirme: Alçı tanıtımı, Hazırlama, Gönyeye ve istenilen ölçüye getirme, Pim çalışmaları, Model hazırlama, Kalıp yapımı, Köşeli ürünler, El ile şekillendirme; Kullanılan Malzemeler: Sabun, Sünger, Sistre, İskarpela, Kalıp hazırlama gereçleri; Model Çeşitleri: Çerezlik, Kalemlik, Kül tablası, Vazo, Mücevher kutusu, Saksı, Duvar saati; Üretim: Model ve kalıp yapımı, Döküm, Rötuşlama, Bisküvi pişirimi, Sırlama, Sırlı pişirim; Değerlendirme: Model, Kalıp, Pişmiş ürün.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri Alçı ile kalıbı alınabilecek ve yapılabilecek her türlü çalışmada uzmanlaşmak
Dersin Amacı 1.Alçı kalıp alınabilecek ürünleri tasarlama ve uygulama sürecini kavramak. 2. Tasarlanan ürünlerin teknik çizimini çizebilmeyi öğrenmek 3 Tek, çift ve üç parçalı modellerin kalıp yapımını uygulamalı öğrenmek. 4.Alçı tornasında model yapımında deneyim kazanmak 5. Boş ve dolu döküm tekniklerini uygulamak.
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 tasarımı yapılan formların çekirdeklerinin oluşturulması
2 Hazırlanan kalıpların düzeltilmesi, temizlenmesi, son rötuşlarının yapılması ve kurumaya bırakılması
3 Hazırlanan kalıplara döküm yapılması, döküm hakkında bilgi verilmesi
4 Yapılan dökümlerin kuru ve sulu rötuşlanarak bisküvi pişirimlerinin yapılması (900°C)
5 Bisküvi pişirimleri yapılan çalışmaların bezeme veya dekorluma gibi işlemlerinin yapılması
6 Yapılan çalışmalarının sırlanarak fırına yerleştirilmesi
7 Yapılan çalışmalarının sır fırınından çıkarılması
8 Çalışmaların sergilenmeye hazır hale getirilmesi
9 Alçı üzerine kazıma tekniği ile manzara ya da figür çalışması
10 alçı üzerine kazıma tekniği ile yapılan çalışmanın tamamlanması, temizlenmesi ve kurumaya bırakılması
11 Kurutulan çalışmalarının rötuşlanarak fırına hazır hale getirilmesi
12 Büskivi fırınından çıkarılan işlerin sırlanarak fırınlanması
13 Eksik olan çalışmaların tamamlanması
14 Sene boyunca yapılan çalışmaların değerlendirilmesinin yapılması
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sanatın temel ilkelerini bilmek, anlamak ve konusuna uyarlayabilmek. 0
2 Üç boyutlu yüzeyleri iki boyutlu yüzeylerde çözümleyebilmek. 0
3 Geleneksel sanatların uygulanma alanında yararlanılan tüm yüzey ve uygulama malzemelerini, seramik, bisküvi gibi hammadde ve yarı mamül maddeleri tanımak, kullanabilmek 0
4 Geleneksel sanatlarda farklı yüzyıllarda kullanılan renkleri bilmek, hazırlayabilmek; renkleri tasarlanan uygulamada doğru şekilde kullanabilmek; 0
5 Farklı yüzyıllarda kullanılan süsleme unsurlarını motiflerin, tasarımların üslupsal farklılıklarını bilmek, kullanabilmek, farklı yüzyıllarda kullanılan kavramları, konuları, ekolleri, sanatçıları ve onların tekniklerini bilmek, 0
6 Her türlü teknik bilgi ve donanımla klasik ve özgün tasarımlar ortaya koyabilecek beceriye sahip olmak, 0
7 Tasarımı uygulamak veya araştırılan konuyu sunmak için gerekli bütün teorik bilgi, çizim sistemleri ve bilgisayar programlarını bilmek, kullanabilmek ve bu konudaki yenilikleri takip edebilmek. 0
8 Konusuyla ilgili restorasyon ve konservasyon yapabilmek, 0
9 Mesleki ve etik sorumluluğa, öğrenmeyi öğrenme becerisine sahip olmak, disiplin içi ve disiplinler arası gruplarla takım çalışması yapabilmek. 0
10 Konusu ile ilgili çalışmaların, evrensel ve toplumsal boyutlarda etkilerini değerlendirebilmek için gerekli kapsamlı bilgiye, eleştirel bakışa ve yaratıcı düşünme becerisine sahip olmak. 0
11 Alanındaki bilgileri takip edip kullanabilecek ve meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dil bilgisine sahip olmak. 0
12 Geçmiş ve günümüz sanat anlayışlarını objektif olarak algılayıp kavrayabilmek ve bunları karşılaştırıp sentezleyebilmek. 0
13 Türk Kültür tarihi ve tasarım bağlantısını kurabilmek. 0
14 0
15 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 40
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 108    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)