Ders Adı İşletme II
Ders Kodu ISY-114
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) ÖğR. Gör. Betül Okudur Sabuncu
Dersin Yardımcıları
Dersin Öğrenme Çıktıları 2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek 3) İşletmenin hayatını devam ettirebilmesi için yönetici ve lider kavramlarını ayırt ederek işletme içindeki pozisyonlarını kavramak 4) İşletmenin yönetim fonksiyonları içinde üretim, pazarlama ve satış süreçlerini tanıyarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim aşamalarını analiz etmek 5) Girişimciliği ve girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü analiz etmek 6) İşletmelerde ortaya çıkacak olası problemlere çözüm yönetimini ve bu problem ortamında başarılı olmanın yollarını analiz etmek 7) Markalaşma kavramı ve marka çeşitlerini analiz etmek 8) Globalleşen dünyada insan kaynakları yönetimini tanımak 1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak
Ders İşleme Biçimi Uzaktan Eğitim
-
Dersin İçeriği İşletmeciliğe giriş, İşletme kuruluşu ve çeşitleri, Yönetici ve liderlik, Üretim ve pazarlama, Girişimcilik, İşletmelerde kaos yönetimi, İşletmelerde markalaşma ve İnsan kaynakları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Hedefleri 1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 4) İşletmenin yönetim fonksiyonları içinde üretim, pazarlama ve satış süreçlerini tanıyarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim aşamalarını analiz etmek3) İşletmenin hayatını devam ettirebilmesi için yönetici ve lider kavramlarını ayırt ederek işletme içindeki pozisyonlarını kavramak2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 5) Girişimciliği ve girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü analiz etmek4) İşletmenin yönetim fonksiyonları içinde üretim, pazarlama ve satış süreçlerini tanıyarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim aşamalarını analiz etmek3) İşletmenin hayatını devam ettirebilmesi için yönetici ve lider kavramlarını ayırt ederek işletme içindeki pozisyonlarını kavramak2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 6) İşletmelerde ortaya çıkacak olası problemlere çözüm yönetimini ve bu problem ortamında başarılı olmanın yollarını analiz etmek5) Girişimciliği ve girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü analiz etmek4) İşletmenin yönetim fonksiyonları içinde üretim, pazarlama ve satış süreçlerini tanıyarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim aşamalarını analiz etmek3) İşletmenin hayatını devam ettirebilmesi için yönetici ve lider kavramlarını ayırt ederek işletme içindeki pozisyonlarını kavramak2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 7) Markalaşma kavramı ve marka çeşitlerini analiz etmek6) İşletmelerde ortaya çıkacak olası problemlere çözüm yönetimini ve bu problem ortamında başarılı olmanın yollarını analiz etmek5) Girişimciliği ve girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü analiz etmek4) İşletmenin yönetim fonksiyonları içinde üretim, pazarlama ve satış süreçlerini tanıyarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim aşamalarını analiz etmek3) İşletmenin hayatını devam ettirebilmesi için yönetici ve lider kavramlarını ayırt ederek işletme içindeki pozisyonlarını kavramak2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak 8) Globalleşen dünyada insan kaynakları yönetimini tanımak7) Markalaşma kavramı ve marka çeşitlerini analiz etmek6) İşletmelerde ortaya çıkacak olası problemlere çözüm yönetimini ve bu problem ortamında başarılı olmanın yollarını analiz etmek5) Girişimciliği ve girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü analiz etmek4) İşletmenin yönetim fonksiyonları içinde üretim, pazarlama ve satış süreçlerini tanıyarak; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim aşamalarını analiz etmek3) İşletmenin hayatını devam ettirebilmesi için yönetici ve lider kavramlarını ayırt ederek işletme içindeki pozisyonlarını kavramak2) Kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek1) Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak
Dersin Amacı İşletmeyi fonksiyonlarına göre tanımak ve işletmenin işleyişini kavramak
WorkPlacement
Hafta Konular  
1 İşletmeciliğe Giriş
2 Yönetim ve Strateji
3 Yönetici ve Lider
4 İşletmenin Tanımı ve Çeşitleri
5 Hukuki Açıdan İşletme Çeşitleri
6 İşletmenin Misyonu, Vizyonu, İlkeleri, Amaçları ve Hedefleri
7 İşletme Yönetiminin Fonksiyonları
8 İşletme Büyüklük Ölçüleri
9 İşletmenin Kuruluş Çalışmaları
10 Üretim ve Pazarlama
11 Girişimcilik
12 İşletmelerde Kaos Yönetimi
13 İşletmelerde Markalaşma Süreci
14 İnsan Kaynakları Yönetimi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Büro yönetimi ve sekreterlik alanına ilişkin temel kavramları tanımak ve kullanabilmek. 2
2 Alana ilişkin gerekli verilerin tespiti, toplanması ve işlenmesini gerektiği gibi yaparak, pratik uygulamalarda gereken teorik bilgileri, el ve/veya düşünsel becerileri kullanabildiğini göstermek 2
3 Büro yönetimi ve sekreterliğe ilişkin tasarımları ve uygulamaları ast, üst ve paydaşlarına gerektiği şekilde açıklayabilmek. 3
4 Gerekli seviyelerde takım çalışmaları başlatabilmek, uygulamak ve sürdürebilmek. 3
5 Büro yönetimi ve sekreterlik alanına ilişkin yeniliklerin takip edilmesi, gerekli olanlarının öğrenilmesi ve uygulanması. 3
6 Öngörülmeyen durumlara ilişkin oluşan ve oluşabilecek sorunları belirleme ve çözümleyebilme. 3
7 Bürolarda kendisine bağlı olarak çalışan işgörenlerin denetlenmesi ve değerlendirmelerinin objektif olarak yapılabilmesi. 3
8 Büro Yönetimi ve Sekreterlik alanında yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmak 3
9 Temel bilgisayar kullanımı ve alanına ilişkin gerekli yazılımların kullanılabilmesi. 5
10 Büro yönetimi ve sekreterlik alanına ilişkin gerekli olan sosyal sorumluluk, etik değerler, sosyal güvenlik hakları, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olmak ve uygulayabilmek. 5
11 Büroların düzenine ilişkin gerekli dosyalama ve arşivleme çalışmalarını gerçekleştirebilmek. 3
12 Büro yönetimi ve sekreterlik alanında yapılması muhtemel toplantı ve törenlere ilişkin zaman ve protokol düzenlemelerini yapabilmek. 0
13 Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi olmak. 0
14 Türkçe dilbilgisine ilişkin gerekli kural ve kaideleri bilerek bunları çalışmalarında uygulamak. 0
15 Günlük çalışmalarda kullanılan genel iletişim bilgilerini etkili ve sonuç odaklı kullanabilmek. 0
16 0
17 0
18 0
19 0
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 40 60
Kısa Sınav 1 20
Ödev 40 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 20 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Tamer Koçel, İşletme Yöneticiliği, İstanbul, 2004 İsmet Mucuk, Temel İşletme Bilgileri, Türkmen Kitabevi, Beşinci Baskı, 2008. Mümin Ertürk, İşletme Biliminin Temel İlkeleri, Beta Yayınları, İstanbul, 1996. M.Şerif Şimşek, İşletme Bilimlerine Giriş,12. Baskı, Adım Matbaacılık, Konya, 2005.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)